نقد شوندگی، پاشنه آشیل تولید کلزا/ زنبورها به کمک تولید کلزا می آیند

پیام زمان گزارش می دهد

نقد شوندگی، پاشنه آشیل تولید کلزا/ زنبورها به کمک تولید کلزا می آیند

تیر ۱۰, ۱۴۰۴

 گیاه کلزا (Canola) یکی از مهم‌ترین گیاهان دانه‌های روغنی در جهان است و به دلیل تطبیق‌پذیری و مزایای فراوان، نقش حیاتی در کشاورزی و صنعت ایفا می‌کند.

به گزارش خبرنگار زمان آنلاین، امنیت غذایی به عنوان یکی از ارکان اصلی توسعه پایدار به شمار می رود و براساس آمارها جمعیت جهان تا سال ۲۱۰۰ میلادی به ۱۱ میلیارد نفر خواهد رسید که مصرف مواد غذایی نیز در این افق افزایش خواهد داشت.
تحلیل ها نشان می دهند تا سال ۲۰۵۰، نیاز برای تولیدات کشاورزی در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا ۱۵۰ درصد افزایش می یابد از این رو لازم است از هم اکنون برنامه ریزی دقیق برای رفع نیاز به محصولات کشاورزی انجام شود.
در این میان روغن از جمله کالاهای اساسی و نیازهای ضروری است و با تولید محصولات غذایی به ویژه دانه های روغنی برای تأمین نیاز اساسی مردم علاوه بر پاسداری از امنیت غذایی می توان تولید داخلی را نیز در راستای اقتصاد مقاومتی هدایت کرد.
کشت دانه روغنی کلزا برای تولید پایدار گندم نیز ضروری است زیرا این دانه روغنی در تناوب کشت با گندم سبب تقویت خاک، کاهش آفات و بیماری‌ها، استفاده بهینه از آب و در نهایت افزایش تولید گندم می‌شود.
کشت مداوم گندم در اراضی زراعی سبب کاهش توان رویشی اراضی و افت قابل توجه میزان تولید گندم می‌گردد که برای جلوگیری از این روند باید محصول دیگری را در تناوب کشت گندم برای کشت جایگزین در نظر داشت و بررسی‌های علمی نشان می دهد دانه روغنی کلزا بهترین نوع محصول در این زمینه است.
کلزا یکی از گیاهان روغنی است که دانه آن حاوی ۴۰ تا ۴۵ درصد روغن و ۲۵ تا ۳۵ درصد پروتئین می‌باشد که به دلیل ترکیب مناسب اسیدهای چرب غیراشباع و درصد اندک اسیدهای چرب اشباع شده همانند زیتون جزو با ارزش ترین روغن‌های خوراکی است.
پروتئین موجود در کنجاله کلزا نیز در تغذیه دام و طیور استفاده می‌شود و کاشت آن دارای مزیت و فایده بسیار است.
واردات بیش از ۸۵ درصد روغن مورد نیاز کشور
هم اکنون بیش از ۸۵ درصد دانه های روغنی مورد نیاز از خارج کشور وارد می‌شود و اگر در کشت دانه های روغنی موفق نشویم، پایداری و خودکفایی در کشت گندم را نیز از دست می‌دهیم.
سالانه حدود چهار میلیارد دلار ارز کشور صرف واردات روغن خام، کنجاله و سویا می‌شود، مضاف بر آنکه تأمین کنجاله دام وابسته به دانه های روغنی است که اگر آن را نداشته باشیم باید سالانه ۳ تا ۴ میلیون تن خوراک دام و طیور برای تولید مرغ، تخم مرغ و گوشت وارد کنیم.
با توجه به طرح کشت دانه های روغنی و کم آب بودن کشور، کلزا تنها محصولی است که در فصل پاییز کشت شده و از نزولات جوی استفاده می‌کند.
محقق بخش تحقیقات دانه های روغنی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کشور در این باره به خبرنگار زمان آنلاین گفت: مهمترین تکیه گاه وزارت جهاد کشاورزی برای تولید دانه های روغنی بر روی گیاه کلزا است و در عین حال این محصول بیشترین سطح زیر کشت را نسبت به دیگر گیاهان دانه های روغنی مثل گلرنگ، سویا، کنجد و آفتابگردان به خود اختصاص داده است.
«بهرام علیزاده» با بیان اینکه کلزا در کشور ما به دلیل استفاده از بارش های پاییزه و زمستانه به صورت پاییزه کشت می شود، افزود: آفتابگردان و کنجد و سویا نیز گیاهان تابستانه است که در نیمه دوم بهار و اوایل تابستان انجام می شود که نیاز آبی بالایی دارند به همین دلیل توسعه کشت این گیاهان بسیار محدود است به نحوی که سطح زیر کشت سویا و آفتابگردان در سنوات اخیر به دلیل تغییرات اقلیمی و کاهش بارندگی روند نزولی داشته است.
وی به وضع تولید دیگر دانه های روغنی در کشور اشاره کرد و گفت: گیاهان پاییزه گلرنگ و کلزا به دلیل استفاده از بارندگی و ذخایر رطوبت در خاک وضعیت نسبی بهتری دارند ضمن اینکه کنجد در مجموع در سطح ۵۰ هزار هکتار کشت می شود و متوسط تولید آن دو برابر میانگین جهانی است.
وی اظهار کرد: همچنین دانه روغنی کنجد در دنیا بیشتر در کشورهای آفریقایی و هندوستان کاشته می شود که از لحاظ آب و خاک ضعیف هستند ولی کشت این محصول در ایران که زمین های کوچکتر و قابل آبیاری دارد، با متوسط برداشت بیشتری روبرو است.
محقق بخش تحقیقات دانه های روغنی ادامه داد: در این سال ها بر روی اصلاح کنجدهای مقاوم به ریزش کارهای خوبی انجام شده و به لاین های متحمل به ریزش دست یافته اند که در همین راستا می توان توسعه قابل توجهی در کشت این محصول انتظار داشت.
متوسط تولیدکلزا در ایران پایین تر از عملکرد جهانی است
علیزاده در ادامه به وضعیت تولید دانه روغنی کلزا در ایران اشاره کرد و گفت: کشت کلزا در ایران بیشتر در فصل پاییز به دلیل استفاده از بارندگی ها انجام می شود ولی مقداری هم در فصل بهار کشت می شود و علیرغم این وضعیت کشت، تولید در کشور از لحاط سطح زیر کشت متغیر بوده بطوریکه از ۲۰ هزار هکتار تا ۲۵۰ هزار هکتار در برخی سال ها تغییر داشته است.
وی تصریح کرد: همچنین متوسط تولید در واحد سطح نیز نوسان زیادی داشته بطوریکه از ۱.۵ تن تا ۲.۲ تن در هکتار در مناطق سرد تا گرم متغیر است که رضایت بخش نیست و متوسط تولید در واحد سطح در کشور ما نسبت به عملکرد جهانی بسیار پایین تر است.
این محقق دانه روغنی‌کلزا، یکی از دلایل عدم تمایل کشاورزان به کشت کلزا را مدیریت پذیر بودن این کشت عنوان کرد و گفت: در تولید این محصول از زمان کاشت تا برداشت همه مراحل از کشت بذر، کوددهی، آبیاری و… بایستی دقیق و مدیریت شده باشد.
وی افزود: ضمن اینکه یکی دیگر از مسایل اصلی در عدم تمایل کشاورزان به کشت این دانه روغنی استراتژیک عدم رضایت کشاورزان در پرداخت به موقع بهای محصول تولیدی از سوی دولت می باشد در حالیکه دولت بهای محصول کشاورزان گندمکار را به موقع پرداخت می کند شاید ماه ها برای پرداخت به کلزاکاران چشم انتظاری به طول بیانجامد.
علیزاده با اشاره به حساسیت دانه های روغنی اظهار کرد: این محصولات صنعتی بایستی پس از برداشت بلافاصله تحویل مراکز فراوری و کارخانه های روغن کشی شود و کشاورز نمی تواند آن را ذخیره و بعد به قیمت مناسب بفروشد و از همین روی کشاورز به لحاظ خرید تضمینی و قیمت تضمینی خرید کلزا به دولت وابسته است .
وی پاشنه آشیل زراعت کلزا را پرداخت به موقع بهای این محصول دانست و گفت: از طرف دیگر بایستی از لحاظ نرخ پرداختی تضمینی این محصول دولت در قیاس با قیمت تمام شده واردات روغن و دانه های روغنی با ارز آزاد را در نظر داشته باشد تا تمایل کشاورزان به کشت این محصول استراتژیک افزایش یابد.
کمک به پایداری تولید گندم با کشت کلزا
رئیس سابق بخش تحقیقات دانه های روغنی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کشور افزود: دلیل اهمیت زراعت کلزا بیشتر به دلیل تناوب با کشت محصول گندم و کمک به پایداری تولید گندم است و مهمتر از تولید روغن و کنجاله بحث اصلی کمک در پایداری زراعت گندم است.
وی خاطرنشان کرد: بیماری های خاک زاد گندم وقتی در تناوب با کلزا قرار می گیرند کنترل خوبی بر روی آن ها انجام می شود بطوریکه تولید محصول گندم بعد از تناوب با محصول کلزا بین ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش می یابد و اگر به دنبال پایداری تولید نان و قوت غالب مردم هستیم باید به دنبال تناوب کلزا با گندم باشیم و کلزا در زراعت گندم قرار بگیرد.
علیزاده الگوی تناوب کشت کلزا با گندم در دنیا را متغیر دانست و تصریح کرد: متوسط جهانی این تناوب در دنیا حدود ۱۵ درصد است که ۱۵ درصد زمین های گندم در تناوب با کلزا قرار می گیرد که موجب افزایش تولید می شود ضمن اینکه مبارزه با علف های هرز مزارع گندم و کلزا در تناوب با یکدیگر بسیار آسان است.
وی گفت: کشاورزان کلزاکار به تجربه دریافت کرده اند که با کشت بعد از گندم محصول بهتری برداشت می کنند.
کلزا و زنبورها برای افزایش تولید به کمک هم می آیند
وی در ادامه به اجرای یک طرح تولیدی در مزارع کلزا اشاره کرد و افزود: در یک طرح مطالعاتی بر روی تاثیر حضور زنبورهای عسل در مزارع کلزا به این نتیجه رسیدیم که با حضور زنبورهای عسل در مزارع کلزا در زمان گرده افشانی این محصول، ضمن اینکه با افزایش تولید دانه روغنی کلزا روبرو می شویم با افزایش تولید عسل در کندوها نیز مواجه می شویم.
وی با بیان اینکه اگر چه کیفیت عسل تولید شده در مزارع کلزا مقداری پایین تر است ولی کمیت آن بیشتر و عسل تولیدی افزایش می یابد، اظهار کرد: این حالت دو جانبه است یعنی تولید عسل و زنبورداری به زراعت کلزا هم کمک می کند بطوریکه اگر بین ۴ تا ۶ کندوی زنبور عسل در مزارع کلزا داشته باشیم بین ۱۰ تا ۲۰ درصد افزایش تولید کلزا خواهیم داشت.
علیزاده در ادامه با اشاره به اینکه طی ۱۰ سال گذشته حدود ۱۸ رقم کلزا که دستاورد محققان این موسسه است به کلزاکاران معرفی شده، گفت: این ارقام هم در تیپ زمستانه و هم رقم های تیپ بهاره هستند که در مناطق گرم و سواحل خزری کشت می شوند.
وی با بیان اینکه این ارقام معرفی شده بسیار پرمحصول هستند و سوابق کشت ها آن ها نشان از تولید خوب دارند، افزود: ولی متاسفانه بیشتر کشت با ارقام وارداتی یا ارقامی که والدین آن ها از خارج از کشور وارد شده اند انجام می شود و یکی از نقاط آسیب پذیری زراعت کلزا این است که نزدیک ۸۰ درصد سطح زیر کشت کلزای کشور با ارقام خارجی است و رقم های داخلی حضور کمی دارند.
وی تصریح کرد: هم اکنون کل سطح زیر کشت دانه های روغنی در کشور حدود ۲۰۰ هزار هکتار است که حدود ۱۶۰ هزار هکتار آن به کشت دانه روغنی کلزا اختصاص دارد که حدود ۱۰ درصد نیاز کشور به روغن را برآورده می کند در حالیکه می توان تا ۴۰ درصد به خوداتکایی رسید ولی در هر حال واردات روغن خام و دانه های روغنی باید انجام شود تا نیاز کشور رفع شود.
نظرات کاربران

Copyright © 2019–2025 ZamanDaily.ir

روزنامه امروز