یک کارشناس مسکن در گفت و گو با زمان مطرح کرد:
چراغ سبز دولت برای ساخت آپارتمان های ۲۵ متری
به نظر می رسد؛پروژه ساخت آپارتمان های ۲۵ متری برای مردم به خصوص جوانان با ارائه گزینه های مقرون به صرفه به ویژه در مناطق پرجمعیت شهری به نفع آنان باشد. با این وجود چالش های خاصی در ارتباط با چنین فضاهای کوچکی وجود دارد که اگر این ایده عملی شود دولت می تواند اقدامات مختلفی از جمله برنامه ریزی شهری برای بهینه سازی این آپارتمان ها و منطقهبندی با کاربری مختلف برای اسکان جمعیت بیشتر و محدودیت زمین انجام دهد،از سویی دیگر اجرای استانداردهای کیفیت واحدهای مسکونی کوچک و اینچنینی بسیار مهم است.البته مشارکت دولت با بخش خصوصی می تواند ساخت واحدهای مسکونی ارزان قیمت را سرعت بخشیده و با ارائه زمین یا تسهیل گزینه های تامین مالی، انبوه سازان خصوصی را تشویق به سرمایه گذاری و ساخت این آپارتمان های کوچک کند.
در این راستا گفت و گویی با یک کارشناس بازار مسکن صورت گرفته که در ادامه به آن می پردازیم.
به گزارش محبوبه بیدکی خبرنگار سرویس اجتماعی زمان، محمد علیزاده کارشناس اقتصادی بازار مسکن پیرامون اجرای طرح مسکن ۲۵ متری برای مردم بخصوص جوانان، گفت:بحث ساخت آپارتمان های ۲۵ متری از حدود چهار سال قبل مطرح شده و همچنان موضوع مورد بحث کارشناسان و مسئولان است،اما باید ببینیم این پروژه به سرانجام خواهد رسیدیا خیر.
وی در ادامه با اشاره به ساخت واحدهای ۲۵ متری برای قشر متوسط جامعه، تاکید کرد:پروژه ساخت واحدهای ۲۵ متری، کوچک در واقع برای مناطق پایین و رو به متوسط صورت می گیرد،البته اگر این اظهارات در حد طرح ایده نباشد.به نظر می رسد به دلیل متراژ پایین این آپارتمان ها و تسهیلاتی که دولت قائل خواهد شد،می توان امیدوار بود که مردم توانایی خرید مسکن و یا پرداخت اقساط آن را داشته باشند.
این کارشناس اقتصادی در مورد واکنش های موجود که در خصوص ساخت آپارتمانهای کوچک با متراژ پایین وجود دارد،تصریح کرد: بعضی از سازندگان و انبوهسازان معتقدند خانههای کوچک میتواند نیاز اقشار پایین را به مسکن در حد و استطاعت آنان تامین کند،البته باز هم تاکید می کنم این در صورتی است که این طرح اجرایی شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا طرح دولت برای مسکن ۲۵ متری موفق خواهد بود یا خیر؟ ادامه داد: بدیهی است که در برخی مواقع سیاستگذاران برای حمایت از خانهدار شدن جوانان باید تمهیداتی بیندیشند و اجرای پروژه خانههای ۲۵ متری در واقع حمایتی است که دولت از اقشار ضعیف جامعه انجام میدهد و به عقیده بنده اگر اجرایی شود پروژه موفقی خواهد بود.
علیزاده با انتقاد از افزایش اجاره بهای مسکن و کوچ خانواده ها به آپارتمان های کوچک، یادآور شد: متاسفانه افزایش اجاره بهای منازل مسکونی منجر به کوچ اجباری خانواده ها به آپارتمانهای کوچک با متراژ پایین شده است، به گونهای که سال گذشته بیشتر خانوارهای تهرانی توان اجاره واحد مسکونی بالاتر از ۵۰ متر را نداشتند که این مشکل یک فاجعه محسوب می شود و در این صورت مردم تصمیم به تهیه آپارتمان هایی با متراژ پایین می کنند. این کارشناس مسکن اظهار داشت:به نظر می رسد که نه تنها افزایش شدید اجاره خانه، منجر به رفتن خانواده ها به حاشیه شهرها و افزایش تقاضا در شهرکهای حاشیهای می شود،بلکه همان اتفاقی که برای خرید مسکن مهر رخ داد درحال وقوع است و مردم به آپارتمان هایی با متراژ پایین و قابل دسترس برای خریدرضایت می دهند.
وی در ادامه با بیان اینکه امروزه نحوه و شرایط زندگی تغییر یافته، افزود:در سه دهه پیش مردم دارای خانه های بزرگ بودند اما امروزه همان افراد با همان امکانات این گونه زندگی نمی کنند،چرا که با تغییر شرایط و سبک زندگی خانههای کوچکی که با تکنولوژی روز دنیا ساخته می شود، میتواند نیاز جوانان در بحث تجردگرایی و یامتاهلین را برای خانه دار شدن تامین کند و اگر این طرح به درستی اجرایی شود می تواند طرح موفقی باشد.
علیزاده در پایان با بیان اینکه برای تسریع و تولید مسکن و ساخت و ساز آن مشارکت بخش خصوصی لازم است،خاطر نشان کرد:با مشارکت انبوه سازان و بخش خصوصی در ساخت مسکن و در اختیار قرار دادن زمین به انبوه سازان برای تولید مسکن، می تواند موفقیت این پروژه را دوچندان کند و قطعا ساخت این آپارتمان ها باید در مناطقی صورت گیرد که به لحاظ امکانات و خدمات شهری با مشکل مواجه نشود./
در نهایت می توان گفت دولت باید برای اجرای این پروژه علاوه بر مشارکت با بخش خصوصی ضمن افزایش آگاهی مردم در مورد مزایای آپارتمان های کوچک و استفاده کارآمد از اینگونه فضاها،با اتخاذ سیاست های صحیح به رفع چالشهای موجود در این خصوص بپردازد،چرا که با اجرای این طرح در کشور قطعا شرایط زندگی اقشار متوسط و کم درآمد جامعه بهبود خواهد یافت ، با توجه به آغاز مقدمات اجرای این پروژه انتظار می رود شاهد تغییرات مثبتی به نفع دهک های متوسط و پایین جامعه باشیم .
mojgan.bidakigmail.com