روزنامه پیام زمان
  •  info@zamandaily.ir

  •  02188481891

  •   09123624182

روزنامه,پیام زمان,روزنامه پیام زمان,اخبار,امروز
ادمین ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۲ در ۱:۰۰ ب٫ظ خبر قبلی خبر بعدی

مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران مطرح کرد:

پیشرفت پروژه اکسپوزسازی لوله‌ها در مراکز انتقال نفت

 

مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران از پیشرفت پروژه اکسپوزسازی خبرداد و با بیان این مهم که این طرح دارای مزایای متعدد برای جلوگیری از اتفاقات و خطرات موجود است، تبیین کرد: بحث‎ها و پروژه‎های اکسپوز، برنامه‌ریزی شده و با توجه به موقعیت جغرافیایی خطوط در حال انجام است.

به گزارش خبرنگار زمان- الهام آمرکاشی؛ ارسلان رحیمی – مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران – روز چهارشنبه، ۲۰ اردیبهشت‌ماه در نشست با اصحاب رسانه، در پاسخ به سوال زمان مبنی بر «پروژه اکسپوزسازی و طرح روکارکردن لوله‌ها که در کدام خطوط به اتمام رسیده و تا پایان سال، شاهد پیشرفت چنددرصدی در این زمینه خواهیم بود» تشریح کرد: اکسپوزسازی یعنی اینکه خط را از حالتی که در زیر خاک است، نمایان کنیم. دورش را به روش‌های مختلف، آزاد و بتن‌ریزی کنیم و کانال ایجاد نماییم که خط داخل کانال قرار بگیرد. این اتفاقی که می‌افتد این است که خط در دید قرار می‌گیرد که اگر احیاناً اتقاقی افتاد، بتوانیم مشکل را ببینیم و تعمیرات را انجام دهیم. وی در ادامه در خصوص اهمیت این کار، بیان کرد: ما در طول مسیر خطوط بین شهرها و بین تلمبه‌خانه‌ها می‌توانیم پیگرانی انجام دهیم و بدین صورت عیوب نمایان می‌شود و تعمیرات صورت می‌گیرد، ولی داخل خود منیفولد داخل محوطه تلمبه‌خانه، امکان پیگرانی وجود ندارد، بنابراین یکی از راه‌های متوجه شدن مشکلات در خط، موضوع اکسپوز کردن است. رحیمی تأکید کرد: بحث‌ها و پروژه‌های اکسپوز برنامه‌ریزی شده است و با توجه به ظرفیت تلمبه‌خانه‌ها و موقعیت جغرافیایی در حال انجام است.

در ادامه ذبیح‌اله عبدی‌نیا – مدیر برنامه‌ریزی شرکت خطوط لوله و مخابرات- توضیح داد: مسیری که در اولویت قرار دارد، منطقه اصفهان، معروف به خطوط مارون است که مراکز را شروع کردیم و در بعضی مراکز، پیشرفت صددرصدی را شاهد هستیم. پروژه دیگر که به موازات آن شروع کردیم و جزو برنامه‌های سال گذشته بود برای منطقه شمال غرب، زنجان است که مراکز ایده‌لو و نفت خام ری منطقه فارس تأسیسات میانه میاندواب کرمانشاه و مراکز خلیج فارس به ارزش ۲۳۵ میلیارد ریال، بخشی از آن شروع شده و بخشی دیگر کار هم با توجه به وضعیت منیفولد تا ظرف دوسال آینده انجام خواهد شد.

 

قابل ذکر است؛ اکسپوز کردن منیفولدها و اجرای کانال‌های بتنی امکان پایش دائمی برای رفع نشتی‌های احتمالی در لوله‌ها و مخازن را به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد و جلوگیری از هدررفت مواد نفتی، پیشگیری از آلودگی‌های زیست‌محیطی و عمر و استحکام بالای کانال‌ها و حوضچه‌های بتنی از نکات حائز اهمیت این پروژه به شمار می‌رود .با وجود قدمت بالای منیفولد و لوله‌های مدفون در نفت خام، اجرای پروژۀ اکسپوزسازی بسیار مهم است که عملیاتی کردنِ آن، مصداق بارز اهمیت‌دادن شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت در حفظ و صیانت از محیط‌زیست است و تا کنون به استناد گفته‌های مدیران این شرکت، برای تحقق‌بخشیدن به این موضوع گام‌های بلندی برداشته شده است.

 

۸ نیروگاه به شبکه خطوط متصل می‌شوند

رحیمی همچنین در پاسخ به سوال دوم زمان، در خصوص این مهم که «چند نیروگاه قرار است به شبکه خطوط متصل شود؟» بیان کرد: ۹ نیروگاه در برنامه بوده که به شبکه وصل شوند که در سال گذشته یک نیروگاه به شبکه خطوط متصل شد و با توجه به برنامه‌ریزی مشخص در سال جاری، ۸ نیروگاه دیگر تا پایان سال به شبکه خطوط متصل خواهند شد.

رحیمی همچنین از انتقال بیش از ۱۳۱ میلیارد لیتر نفت‌خام و فرآورده در سال گذشته خبر داد و با بیان این نکته که بیش از ۶۸ درصد از حجم فرآورده انتقالی در کشور، به‌وسیله خطوط لوله انجام می‌شود، مطرح کرد: سال گذشته در مجموع ۱۳۱ میلیارد لیتر نفت و فرآورده از طریق خطوط لوله نفت خام و فرآورده کشور منتقل شد که این عدد در مقایسه با مدت مشابه سال پیش از آن (۱۴۰۰) با ۱۲۸ میلیارد لیتر انتقال، ۲.۲ درصد افزایش یافته است. وی افزود: مقدار انتقال فرآورده در سال ۱۴۰۱، ۶۳ میلیارد لیتر و نفت خام ۶۸ میلیارد لیتر بوده است، همچنین پارسال از طریق خطوط لوله نفت کشور، ۳ میلیارد و ۸۰۰ هزار لیتر سوخت مایع به ۱۹ نیروگاه‌ کشور ارسال کردیم و با وجود تعدادی توربین‌ گازی در صنعت انتقال و شرایط کمبود گاز، تلاش کردیم تا ارسال سوخت به نیروگاه‌های کشور با وقفه‌ای روبه‌رو نشود. مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت با تأکید بر اهمیت نقش نگهداری در طول عمر خطوط لوله نفت بیان کرد: خطوطی که در حال انتقال فرآورده‌های نفتی و نفت خام هستند، اگر به‌درستی نگهداری شوند، نیاز به نوسازی ندارند. خط لوله گچساران با بیش از ۶۰ سال عمر، به نوسازی نیاز ندارد و در حال نگهداری است و بازرسی‌های نیز مداوم از تمامی خطوط در حال انجام است. از ۱۴ هزار کیلومتر خطوط لوله نفت و فرآورده در کشور، تنها ۱۲۵ کیلومتر از خط لوله اهواز – نظامیه – اندیمشک نیاز به تعویض دارد که در حال انجام است. رحیمی با اشاره به نقش اختلاف قیمت فرآورده‌های نفتی در تعداد انشعاب‌های غیرمجاز در کشور گفت: پارسال ۴۷ مورد برداشت غیرمجاز داشته‌ایم. در برخی نقاط کشف انشعاب‌ها، به‌سختی انجام می‌شود که این موضوع از طریق بررسی پارامترهای در حال تغییر در اتاق کنترل از جمله فشار، رصد می‌شود و برداشت‌ها، پیش از اینکه به میزان قابل‌توجهی برسد و در بیشتر موارد پیش از آنکه برداشت انجام شود، کشف می‌شود. وی تأکید کرد: بیشترین کشفیات سرقت‌ها در منطقه خوزستان و بندرعباس شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران رخ می‌دهد که دلیل این امر، هم‌مرز بودن این نقاط با کشورهای همسایه است. مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران تصریح کرد: خطوط لوله نفت خام و فرآورده کشور بسته به سایز خطوط، دارای حریمی به‌منظور رعایت ایمنی، نظارت و انجام امور تعمیراتی است که به این حریم نباید تعرض شود. در گذشته با رشد و توسعه شهرنشینی بسیاری از خطوط لوله کشور در مسیر شهرها و حتی روستاها قرار گرفت، اما با اطلاع‌رسانی‌های انجام‌شده در سال‌های اخیر، استعلام‌های لازم برای رعایت حریم خطوط انجام می‌شود.