“نان” از عمدهترین منابع تأمین انرژی روزانه بدن ما محسوب میشود
“نان” یکی از عمدهترین منابع تأمین انرژی روزانه بدن ما محسوب میشود که اثرات زیادی بر سلامت ما دارد.
سلامت نانی که توسط مردم مصرف میشود به دلیل اینکه میتواند باعث پیشگیری از طیف گستردهای از بیماریها شود یا خود باعث ابتلا به بیماریهای مختلف شود، اهمیت فوقالعاده ویژهای دارد.
به گزارش مریم پرنلو خبرنگار روزنامه پیام زمان؛ نانی ارزش غذایی دارد که از آرد کامل (آسیاب گندم به طور کامل) تشکیل شده باشد که به آن؛ نان کامل گفته میشود. کاهش مشکلات گوارشی، درمان بیماریهای کبدی و کبد چرب، کاهش وزن و تناسب اندام، کاهش احتمال بروز برخی انواع سرطانها، پیشگیری از یبوست و بواسیر و پایین آمدن خطر ابتلا به فشار خون و قند خون و … از فواید مصرف نان کامل است.
نان کامل سرشار از فیبر، ویتامین ب۶، ویتامین ای، نیاسین، روی، کلسیم، فسفر، پتاسیم، سدیم، کروم و … است و به تأمین مواد مغذی بدن و پیشگیری از بیماریهای مختلف کمک میکند.
نیاز انسان به فیبر روزانه ۳۰ گرم است که ۱۵ گرم آن باید از طریق نان سبوسدار و مابقی از طریق مصرف سبزیجات، حبوبات و میوهجات تامین شود.
نان کامل چه ویژگیهایی دارد؟
۱ – نان سالم خمیر پرخواب دارد. زمان خواب خمیر نباید کمتر از یک ساعت باشد تا آنزیم “فیتاز” فعال و “اسید فیتیک” آرد نابود شود؛ این امر منجر به این میشود که املاح شامل آهن، کلسیم، فسفر، منیزیم و روی آن آزاد شود.
۲ – نان سالم زمان پخت طولانی دارد. این نان با شعله غیرمستقیم طبخ میشود؛ با حذف شعله مستقیم از روی نان زمان پخت به جای ۱۵ ثانیه به حدود ۶۰ ثانیه میرسد و بافت نان، مغزپخت و رخ نان نیز برشته و خوشرنگ میشود.
۳ – نان سالم؛ پهن و نازک نیست. زخامت مناسب نان باعث میشود در حین پخت، نشاسته آرد بیشتر و بهتر ژلاتینه شود و بافت نان اسفنجی شده و جذب آب نان را بالا برده و از بروز رفلاکس (بازگشت محتویات معده به مری) جلوگیری کرده و بسیاری از بیماریهای گوارشی را برطرف میکند.
۴ – نان سالم؛ جوش شیرین، بیکینگ پودر و جوهر قند ندارد. نان سالم نباید از آرد سفید سبوس گرفته تهیه شده باشد چون قند نان سفید، دو برابر نان سبوسدار است و حدود ۸۵ درصد فیبر و املاح و ویتامینهای نان سفید در حین آسیاب گندم دورریز میشود.
۵ – نان سالم (تهیه شده با آرد کامل) زودتر از نان سفید کپک میزند، چون چربی و املاح آن با آسیاب دورریز نشده است.
۶ – لقمهپذیری، برشپذیری، جویدن، بلعیدن، هضم و جذب نان سالم، روانتر، راحتتر و سبکتر از نان سفید است.
۷ – بو، عطر، مزه و طعم نان سالم تهیه شده با آرد کامل و خواب کامل خمیر؛ بیشتر و دلچسبتر از نان سفید است.
۸ – نان سبوسدار واقعی جو یا گندم به هیچ وجه تلخ و بدمزه نمیشود مگر اینکه بهجای آرد کامل، سبوس مصنوعی به آن تزریق شده باشد.
۹ – نان سالم نیاز به مصلحاتی همچون #رازیانه، شیرینیها، #زردچوبه و … دارد تا از ایجاد سده کبدی جلوگیری کند.