یک کارشناس اقتصادی در گفت و گو با زمان مطرح کرد:
روایت تلخ حاشیه نشینی و اجاره منازل «اشتراکی»
دکتر رزاقی با انتقاد از افزایش حاشیه نشینی در حومه کلانشهرها که شرایط نابهنجاری را رقم زده است، گفت: به نظر می رسد، مستاجران با وجود محدودیتهای مالی توان پرداخت پول رهن و یا اجاره بها را ندارند و به ناچار برای پرداخت اجاره ماهانه و یا رهن، خانه خود را با فرد دیگری به اشتراک بگذارند.
به گزارش محبوبه بیدکی خبرنگار سرویس اجتماعی زمان، دکتر ابراهیم رزاقی، عضو هیئت علمی و استاد اقتصاد دانشگاه تهران و کارشناس اقتصادی با انتقاد از شرایط رهن و اجاره در کشور و افزایش اجاره بهای مسکن، گفت: با توجه به افزایش قیمت مسکن درمناطق مختلف کلان شهرها به خصوص تهران که نه تنها منجر به بروز مشکلات بسیاری برای مردم به ویژه دهک های پایین جامعه شده است بلکه شاهد قیمتهای متفاوتی برای رهن و اجاره منازل مسکونی هستیم که اجاره منازل را از حالت طبیعی خارج کرده و شکل های گوناگونی از جمله اجاره منازل اشتراکی به خود گرفته است. وی در ادامه با اشاره به افزایش هزینه های زندگی مردم، تاکید کرد: طی سالهای اخی، با افزایش هزینههای زندگی وعدم توازن نسبت به افزایش درآمدها، قیمت رهن و اجاره مسکن در تهران و کلان شهرها نیز افزایش یافته که به نظر می رسد معضل اجاره بها و رهن خانه به یک مشکل همیشگی و پیچیده مبدل شده است. این کارشناس اقتصادی افزود: متأسفانه به دلیل محدودیت عرضه مسکن درمقابل تقاضا که منجر به رقابت شدید میان موجران شده است، شاهد رشد تقاضا در حاشیه کلان شهرها و افزایش میزان رهن و اجاره در این مناطق هستیم. وی درمورد عدم ثبات قیمت مسکن و اجاره بها اظهار داشت: متاسفانه افزایش اجاره بها وعدم ثبات قیمت مسکن که شامل بخش قابل توجهی از درآمد خانوار می شود و همچنین عدم تناسب دستمزدها با افزایش تورم، مردم به ناچار اجاره بهای جدید را با همان درآمد قبلی پرداخت می کنند که این مسئله مهاجرت، حاشیه نشینی و یا اجاره خانه های اشتراکی را افزایش داده است. وی با انتقاد ازافزایش حاشیه نشینی در حومه کلانشهرها، یادآور شد: به نظر می رسد، با افزایش مهاجرت به مناطق ارزان تورم در این مناطق نیز افزایش پیدا کرده است. درنتیجه، شرایط برای کسانی که دراین مناطق زندگی می کنند، سخت تر و باعث بروزنارضایتی های فراوانی شده است. از سویی دیگر مهاجرت مردم بومی به حاشیه شهرها منجر به ایجاد معضل اختلاف یا فقر فرهنگی، بیکاری، کمبود امنیت وامکانات اجتماعی، بهداشتی و سایر مشکلات دیگر می شود.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به ظرفیت های کشور جهت تامین امکانات برای مردم، تصریح کرد: قطعا دولت باید با استفاده از تمامی ظرفیتهای کشور در راستای تامین امکانات اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی برای مردم به خصوص اقشار ضعیف جامعه تلاش کند، اما به برنامهریزی علمی ودقیق نیاز دارد تا جهت رفع مشکل مسکن راه حل عملی ارائه دهد، چرا که مهاجرت به حومه شهرها بدون امکانات و زیرساختهای لازم اقدامی غیر اصولی است که شرایط نابهنجاری را رقم می زند.
ایشان با ارائه راهکار در مورد رفع مشکل درآمد کارمندان و افزایش قیمت اجاره و رهن خانه در کلان شهرها تاکید کرد: دولت باید باافزایش حق مسکن کارگران، واگذاری اموال و املاک مازاد دستگاههای دولتی، تعیین سقف رشد اجاره بها،همچنین افزایش حقوق کارمندان و کارگران مطابق با تورم، ضمن در نظر گرفتن تسهیلات وام مسکن با شرایط مقرون به صرفه و اعمال نظارت وکنترل بر بازار مسکن، کاهش اجاره بها را برای قشر متوسط و ضعیف جامعه فراهم کند. دکتر رزاقی در پایان با انتقاد از افزایش اجاره بهای مسکن و اجاره خانه های اشتراکی، خاطر نشان کرد: متاسفانه همزمان با افزایش قیمت مسکن شاهد تورم اجارهبها در تهران و سایر کلان شهرها هستیم و مشکل پرداخت اجارهبها منجر به اجاره منازل مسکونی به صورت مشترک شده است و مستاجران به ناچار برای پرداخت اجاره ماهانه و یا رهن، خانه خود را با فرد دیگری به اشتراک بگذارند.
mojgan.bidaki88gmail.com